Loading...
Despre Timișoara2019-01-21T12:26:35+00:00

Despre Timișoara

Timișoara este municipiul de reședință al județului Timiș, regiunea Banat. Se află în vestul României, aproape de frontierele cu Ungaria și Serbia, pe malul râului Bega, aflându-se pe plan geografic la distanțe aproximativ egale față de București(541 km), Viena (549 km) și Sofia (509 km).

Timișoara a fost primul oraș european, si al doilea dupa New York la nivel global, care a introdus iluminatul electric stradal, in 1884. Râul Bega a fost de asemenea primul canal navigabil din România, ducand la cresterea comerțului in acele perioade. Timisoara, supranumită “Mica Viena” a fost desemnată Capitala Culturală Europeană in 2021.

De vizitat in Timișoara:

Muzeul satului Banatean

Ideea infiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului (pictor, istoric de artă, restaurator de biserici etc.).
Până în anul 2000 a funcţionat ca secţie a Muzeului Banatului după care a devenit instituţie separată, în subordinea Consiliului Judeţean Timiş. Prin patrimoniul cultural deţinut şi prezentat publicului vizitator, Muzeul Satului Bănăţean constituie o pagină deschisă din istoria Banatului, o mărturie a civilizaţiei populare tradiţionale a românilor şi minorităţilor naţionale din această regiune.

muzeulsatuluibanatean.ro

Muzeul Banatului

A fost înființat în 1872, sub numele de “Societatea de Istorie și Arheologie”. Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat. La parter, găzduiește Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa. Muzeul cuprinde Secția de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Șiințele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare. În anul 2016 Muzeul Banatului a devenit Muzeul Național al Banatului.

mnab.ro

Muzeul de Arta Timisoara

Situat în centrul istoric al oraşului, într-o Piaţă a cărei arhitectură este la rîndul ei marcată de stilul baroc, Palatul Baroc adăposteşte astăzi Muzeul de Artă Timişoara, o instituţie de referinţă a vieţii culturale contemporane adăpostind valori artistice locale, naţionale şi universale şi atrăgînd numeroşi vizitatori.Istoricul colecţiei de artă se împleteşte nemijlocit cu începuturile Muzeului Banatului, înfiinţat în anul 1872. Patrimoniul s-a constituit în a doua parte a secolului al XIX-lea, când Ormós Zsigmond, colecţionar şi istoric de artă, a donat întreaga sa colecţie comunităţii. Completat prin achiziţii şi donaţii, patrimoniul cuprinde astăzi peste 8000 de piese: pictură, sculptură, artă decorativă şi grafică.

muzeuldeartatm.ro

Muzeul Memorialul Revolutiei din 1989

În Muzeul Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara se află cel mai important punct de depozitare și prezentare a informațiilor referitoare la Revoluţia din Decembrie 1989 din întreaga ţară. În acest spaţiu Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” colectează informaţii scrise, audio şi video despre sângeroasele evenimente, o parte dintre materiale fiind expuse spre vizitare. Expoziţiile acoperă şi viaţa sub dictatorul comunist Ceauşescu, dar şi desfăşurarea Revoluţiei de la Timişoara, ce a dus în final la răsturnarea regimului. Se pot viziona filme ce prezintă drama acelor zile.

www.memorialulrevolutiei.ro

Teatrul National ”Mihai Eminescu”

Teatrul Naţional, care încântă, încă din anul 1946, prin repertoriul bogat şi prin numele însemnate care au jucat pe scena sa, a devenit un loc important în viaţa culturală locală. Clădirea teatrului a fost construită între 1872 și 1875 în stilul Renaşterii italiene de catre arhitecţii Helmer şi Fellner din Viena. În fiecare an Teatrul Național Timișoara aduce o provocare de mare amploare, atât culturală, cât şi socială prin festivalurile pe care le organizează. Festivalul Dramaturgiei Româneşti este găzduit anual de către Teatrul Naţional Timişoara.

ro.tntimisoara.com

Istoria Timișoarei

Timișoara are o istorie îndelungată care începe cu antice așezări umane pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului XII. Cetatea a trecut prin diferite stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării. A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul XIV, devenind pentru scurt timp și capitală a Regatului Ungar. Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, și pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc.

Citește mai mult (PDF)

Mai multe informatii despre Timisoara puteti afla accesand: www.timisoara-info.ro.